Fotostudio hemma med hjälp av extern blixt

Tänkte berätta hur jag tagit bilderna nedan med en ”hemmastudio”. Bilderna är tagna hemma i mitt sovrum och för att få ett jämnt ljus och motverka motljuset som blir av fönstret som är mitt emot där jag befann mig har jag använt mig av extern blixt. Extern blixt är betydligt billigare än en studioblixt och definitivt smidigare att förvara och ha med sig. Därför vill jag visa hur enkelt man kan göra en fotostudio med endast en extern blixt.


Jag har använt mig av:
– Canon eos 7D
– Canon EF-S IS 18-55mm f/3.5-5.6
– Nissin Di866 (extern blixt)
Vitt paraply
TTL-kabel Canon
– Velbon DF60 (stativ)
Paraplyhållare med hotshoefäste
Spigot (Gör att jag kan fästa paraplyhållaren på mitt vanliga kamerastativ istället för studiostativ.)

Tanken med dessa bilder var att de skulle vara ljusa och tydliga. Därför fick jag höja effekten på min blixt något högre än vad jag brukar. Det finns många olika blixtar av olika märken och alla blixtar fungerar olika, läs i manualen till just din blixt för att veta hur du ska ställa in den.

När man använder blixt så är risken stor att man får hårda skuggor men med hjälp av paraplyet så spred sig ljuset väldigt fint och la sig väldigt naturligt.

Hur jag monterade ihop det hela:
Först och främst fällde jag ut stativet och sedan monterade jag spigoten i paraplyhållaren så att paraplyhållaren kan skruvas fast på stativet. När paraplyhållaren var fastskruvad satte jag dit blixten som var monterad på TTL-kabeln i blixtskon (på paraplyhållaren) och sist satte jag dit paraplyet i hållaren och sedan var det bara att börja plåta! 

På bilden nedan kan ni se hur jag hade placerat det hela.

På detta sätt har jag alltså fixat en studio i hemma-miljö. Det smidiga med detta är att jag aldrig behöver tänka på vart jag har ett eluttag som jag skulle behöva veta när jag använder mig av en vanlig studioblixt. Det jag däremot behöver tänka på är att alltid ha nyladdade batterier i blixten, gärna ett par extra ifall att de som är i blixten skulle ta slut. Ju högre effekter man kör med på blixten desto fler batterier går det åt.

Att jag också kan använda mig av mitt vanliga stativ är ett stort plus. Jag slipper alltså investera i ett studiostativ eller ta med mig ett från studion. Det man måste investera i är en spigot och en paraplyhållare med hotshoe-fäste, gärna även ett paraply eller någon annan form av diffusor. Ganska mycket billigare än att investera i ett batteriaggregat för att använda vanliga studioblixtar. Det är ju dessutom en bra början om man vill använda sig mer av extern blixt. Även TTL-kabeln är en bra investering då man slipper använda kamerans inbyggda blixt för att avlösa den externa, men det går ju självklart också. Oftast vill man dock ha en speciell ljussättning och använder man sig då av kamerans inbyggda blixt är risken att bilden blir platt då ljuset kommer rakt på istället för från sidan som jag ville ha det.

Alltså kan man fästa paraplyhållaren direkt på ett studiostativ men inte på ett vanligt kamerastativ, men med en spigot kan man fästa paraplyhållaren på ett vanligt kamerastativ så se till att även köpa en spigot (om det inte ingår med paraplyhållaren) om du tänkt göra på detta sätt.

Såhär enkelt kan det alltså vara att göra en fotostudio hemma. Man behöver inte mycket för att det ska gå.

Av Malin Wallberg, fotograf i Östergötland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *