Fotografering med blixt

Ibland när det naturliga ljuset inte räcker till behöver vi lite extra hjälp. Då kan vi använda blixtljus, i form av både kamerans inbyggda blixt, extern kamerablixt eller studioblixtar. De har lite olika funktioner och användningsområden och i den här artikeln kommer ni att få läsa om dem och hur man ljussätter olika genom att använda blixtarna på olika sätt.

Kamerans inbyggda blixt
Detta blixtljus ger ett ganska hårt blixtljus rakt framifrån eftersom möjligheterna att vinkla blixten inte finns. Det enda du egentligen kan göra med den är att reglera styrkan på den, förutsatt att du fotograferar med en kamera som har de inställningsmöjligheterna.
Leta efter en symbol som ser ut så här:
Där ställer du in styrkan på blixten, ofta använder du pilarna eller ratten på kameran för att öka eller minska blixtstyrkan. För att blanda upp blixten så mycket som möjligt med det naturliga ljuset bör du ha en låg styrka på blixten samtidigt som du använder en lite längre slutartid, säg 1/60. Då blir blixtljuset inte lika platt och hårt som om du kör på full styrka.

blixtstyrka_normalFull blixtstyrka

blixtstyrka_nerSänkt blixtstyrka

Ett annat sätt att få ett mjukare ljus med den inbyggda kamerablixten är att använda en diffusor. Den går att fästa på objektivet framför den inbyggda kamerablixten och den sprider blixtljuset så att det blir mjukare och mer behagligt, den silar blixtljuset genom diffusorn.
Det finns även pop-up diffusor i olika färger, som inte bara sprider och mjukar upp ljuset från den inbyggda kamerablixten, utan även kan ge en färgeffekt på ljuset. Pop-up diffusorn fästs direkt i blixtskon på kameran.

Extern kamerablixt
Med externa kamerablixten har du fler möjligheter än med den inbyggda blixten. Du kan både vinkla den, ställa in styrka samt fotografera med den utan att den sitter på kameran. Om blixten sitter på kameran i blixtskon kan du vinkla blixthuvudet så att blixten kan studsa åt ett annat håll än rakt på ditt motiv. Vanligt förekommande är att man studsar blixten i taket för att ett mjukare ljus ska studsa ner över det du fotograferar. Då gäller det dock att tänka på ett par saker. Dels får det inte vara för högt i tak för då har inte blixten någonstans att studsa och då kommer det mesta av ljuset att försvinna ut i tomma intet. Du bör också tänka på att ljuset kommer att komma ovanifrån när du studsar den i taket, vilket kan skapa skuggor under t ex ögon och näsa om det är en människa du fotograferar. Då kan du behöva komplettera med en reflexskärm underifrån.

blixt_raktBlixt rakt på

blixt_takBlixt studsad i taket

Du kan också prova att vrida blixten åt sidan och studsa mot en vit vägg, eller vrida den bakåt och studsa i något vitt bakom, t ex en vägg eller en reflexskärm. Det blir olika effekter beroende på hur du studsar blixten. Tänk på att du har lite högre styrka på blixten om du ska studsa den, så att ljuset orkar hela vägen.

Liksom till den inbyggda blixten, finns det så kallad bouncer till extern kamerablixt. Den sätter du på blixthuvudet och den kommer att sila ljuset genom den lilla plasthatten och på så sätt ge mjukare blixtljus. Det finns också en blixtdiffusor i form av en softbox att fästa på externa kamerablixten, som också ger ett mjukare ljus, ännu mjukare och mer spritt än vad bouncern gör.

En extern kamerablixt ger dig också möjligheten att fotografera med blixten bredvid kameran. Det gör du väldigt smidigt med hjälp av en TTL förlängningskabel. Denna kabel sätter du i blixtskon och fäster den andra delen i blixten, vilket möjliggör att du kan hålla blixten på en armlängds avstånd från kameran och vinkla den åt valfritt håll för att styra både hårdhet och riktning på blixtljuset.

Studioblixt
Studioblixtar används med fördel tillsammans med ett paraply eller en softbox. Detta för att få mer spridning på ljuset och således få ett mjukare ljus i bilden. Du kan använda en eller flera studioblixtar samtidigt beroende på vilken ljussättning du vill ha. Du kan exempelvis ha en eller två blixtar som belyser ditt motiv och en blixt som belyser bakgrunden.

Här nedan visas två exempel på ljussättning med studioblixt.

ingrid

Här är det enbart ljussatt med en kamerablixt med tillhörande softbox snett och lite bakifrån. Modellen är delvis vänd mot ljuset men vrider tillbaka blicken mot kameran som står lite snett från andra hållet, på motsatt sida från blixten.

ingrid_ljus

jane

Vid denna ljussättning användes två kamerablixtar och en reflexskärm. Den ena blixten belyste modellen snett bakifrån med hjälp av ett paraply. Detta gav en härlig lyster i håret. Den andra blixten stod på motsatt håll och belyste modellens ansikte snett ovanifrån. För att undvika skuggor under öga och näsa användes också en reflexskärm med silversida som studsade lite av blixtljuset tillbaka upp på modellen.

jane_ljus

Artikel av Fotograf Matilda Wik, Norrköping

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *