Experimentera i fotostudion

Man kan leka otroligt mycket med fotostudion och alla blixtar. Det behöver inte vara så stelt och konventionellt man kanske tror.

Den här bilden tog jag i skolans fotostudio med hjälp av två blixtar utan några speciella tillbehör.

De vanliga taklamporna var släckta och persiennerna fällda så att blixtarna var de ENDA ljuskällorna.

Använde min Nikon D300 med ett fast objektiv (50mm f/1.8).

Jag ställde en blixt på var sida med ungefär halv styrka på båda. Det gjorde att deras svarta byxor intesmälte in i bakgrunden, det gav också ett lite konsert-aktigt motljus!

Från början hade jag en blixt med en softbox på framifrån också, men då blev det liksom sådär tråkigt igen. De två sidoblixtarna var starka nog helt enkelt.

Tänk gärna på att inte ha för snabb slutartid, då hinner inte blixtarna slå av samtidigt som exponeringen och då kan bilden bli ”halv”. Det är också bra att ha en ganska stor bländare så att bakgrunden inte ser mönstrig ut. Pappret blir gärna väldigt fult om man har för liten bländare.

Motljus kan bli otroligt snyggt när man lyckas, men se till att det inte blir för starkt! Överstrålningar passar inte alla motiv.

Extratips: Ta av UV-filtret om själva linsen sitter djupt in i objektivet. Det gjorde inte jag.. Det resulterade i att vissa bilder såg ut som om de var tagna genom ett fönster – inte så snyggt.

Av Ida Myrin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *