Att använda vinylbakgrund

Något man faktiskt måste ha i ens fotostudio är såklart en bakgrund. Det finns en uppsjö av olika material och storlekar på marknaden vilket kan göra det svårt att veta vad som är bäst och lämpligast till ens egna behov. Jag personligen använder mig mycket av papper, mest för att det är så smidigt att bara klippa av när det blir smutsigt. På senare tid har jag dock upptäckt hur otroligt dyrt det blir i längden då jag klipper av en bit i stort sett varje gång det blivit en liten synlig fläck.

Det är det som jag tycker är det bästa med produkten den här artikeln handlar om – vinylbakgrunden. Man kan nämligen, hur lätt som helst, torka av eventuellt damm och smuts från den. Materialet är dessutom mer slitstarkt vilket gör att det inte slits sönder så fort en kund skulle råka ha klackar på sig, så fort ett barn pillar nyfiket eller om ett djur har lite för långa klor (till skillnad från just papper).

Det finns en mängd olika mönster och bilder på vinylbakgrunderna vilket gör att du kan variera dig på ett roligt sätt och enkelt anpassa dig till vad det är för typ av fotografering du ska göra.

vinylbakgrund_1

vinylbakgrund_2

Man kan använda en vinylbakgrund till nästan alla typer av fotografering, framförallt vid porträtt – och produktfotografering. För mig passade min bakgrund perfekt till produktbilderna i julas då det gav en mer hemtrevlig känsla, utan den hade allt sett så vitt, kalt och hårt ut.
Vill man inte lägga ut den över ett bord, utan hänga upp den istället, kan man använda sig av snören eller klämmor eller givetvis även ett bakgrundsstativ.

Det enda negativa med vinyl är egentligen att det kan bli lite skrynkligt. Det syns nästan aldrig på långt håll, men använder man den till produkt kan det vara lite störande för perfektionisten. Det går dock enkelt att lösa genom att stryka lite lätt på den med något sorts skydd emellan (det kan till exempel vara ett lakan) så att det inte bränns.

Skrivet av Ida Myrin fotografi – fotograf i Värmland
http://idamyrin.se/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *